Välkommen till Restaurang Oxen

Det rätta valet för affärsmötet i Stockholm city. Här erbjuds luftigt avstånd mellan borden för ostörd konversation. Dina gäster får vistas i en stilfull, harmonisk miljö med mahognpanel och kristallkronor men ändå i modern stil. Ni välkomnas att äta det bästa urvalet av klassiskt Svenskt och internationellt kök i modern tolkning. 

Restaurangen ligger i gatuplan och rymmer 140 personer. Den kan möbleras varierande beroende på vad du vill arrangera. Önskar du sitta avskilt och intimt så kan ett mindre sällskap (20 pers) få eget exklusivt chambre separé i Puben Oxsvansen. Ännu en möjlighet till avskildhet är den inre delen av restaurangen där "Hyllan" är avdelad för ett eget sällskap upp till 40 personer. 
För den exklusiva middagen kan Styrelserummet dukas upp för 30 personer som chambre separé, helt avskilt från omvärden och med Wimanska salongen i anslutning för samkväm efter middagen. 
Kvällstid kan du abonnera restaurang Oxen eller ett chambre separé  för ditt privata sällskap eller företags eget arrangemang.

Historia
Restauran Oxen har en lång historia som sträcker sig ända tillbaka till 1790-talet. Idag ägs och drivs Restaurang Oxen av Sveriges Ingenjörer som också äger fastigheten. Restaurangen är Ingenjörshusets stolthet och målsättningen är att höja matlagningen till ingenjörskonst.

Vi vill ta vara på traditionerna
och berättar gärna om de gångna tiderna.
Vid Oxtorgsgatan 6 låg förr i världen gamla Oxtorgskällaren. På 1790- talet kallades gatan rätt och slätt Oxgatan. Den hade fått sitt namn efter närbelägna Oxtorget. Där samlades bönder från när och fjärran med sina kreatur och bytte och sålde.
Det var mest sånt folk, som besökte Oxtorgskällaren för att på det jordstampade golvet få sig en sup och en matbit.
Oxtorgskällaren innehades under åren 1878-1888 av A.J. Malmgren och efter honom kom J. G. Karlsson fram till 1891.
År 1910 moderniserades Oxtorgskällaren och fick sin ingång från Malmskillnadsgatan. Restaurangen innehades till och med 1925 av familjen Winblad von Walter.

1926 övertogs Oxtorgskällaren av direktör Paul Maier som moderniserade och ändrade karaktär samt namnet, till Oxen – Hungaria.

1958 köpte Julius Carlsson Restaurangen som blev omdöpt till bara Oxen. Julius sägs ha varit en man av den gamla skolan som styrde med hård regim. Rykten säger att det hände att någonkunde få sparken ena veckan för att återanställdes måndagen därpå

Notan med logotypen som var ett ”O” med horn på tillkom av en servis som ritade in en mun i O:et som visade om gästen var glad eller sur. Restaurang Oxen lär även ha varit en av de sista Restaurangerna i Stockholm som hade sågspån på golvet.

”Whisky a go go” hette Stockholms första diskotek och drevs i Oxens lokaler.
1967-1969 uppfördes en ny fastighet på den plats där Restaurangen låg. Den nya fastigheten byggdes av Sveriges Ingenjörer och fick inrymma den nya restaurang Oxen i gatuplan med utgång mot Malmskillnadsgatan. 
Mellan 1978 - 1990 drevs restaurangen av krögarparet Rolf Drangel och Erik König.
Bandet Smokie med världshiten “ Living next door to Alice” har uppträtt i Restaurangen på 70 talet  som då på kvällstid hette Taurus.
1990 övertog Restauratören Peter Hartai från Restaurang Riche överdriften. Slutligen 1993 kom Restaurangen tillbaka i Sveriges Ingenjörers egen regi. 
 

Namn
Företag
E-post
Telefon
Meddelande